Продължете към съдържанието
Начало » Blog » Как да привлечем правилните последователи в Instagram

Как да привлечем правилните последователи в Instagram

Достигате ли до нови последователи в Instagram? По-важният въпрос е, достигате ли до правилните нови последователи?

В тази статия ще научите как да привлечете правилните последователи в Instagram, без да купувате и използвате допълнителен софтуер или приложения.

Защо е важно да имате правилните последователи в Instagram?

Някои брандове се фокусират върху растежа, независимо от всичко. Те не се интересуват дали техните последователи в Instagram са спам акаунти, схеми за следване или ботове.

Хаштагът  #followforfollow в Instagram има милиони публикации, но е безполезен от гледна точка на привличането на правилните последователи. Този вид последване никога няма да се превърне в продажба. Както казва авторът Тори Тейт, вие искате да бъдете „целенасочени, а не популярни“.

Създаването на правилна аудитория в Instagram може да има голямо значение за вашата маркетингова стратегия. Тези последователи не само, че са по-склонни да станат клиенти, но и ще привлекат повече от желаната от вас аудитория.

Ето няколко стъпки как да започнете да привличате подходящите за вашия бизнес последователи в Instagram.

1. Създайте си богата база данни с желаните от вас последователи 

Първата стъпка е да определите вида последователи, които търсите. Помислете за фактори като:

  • Демография. На каква възраст е вашият целеви клиент? Пол? Вашият фокус са местните хора или изпращате продукти по целия свят?
  • Някои марки продават „лакомства“ – неща, от които не се нуждаем, но искаме и можем лесно да си ги позволим. Други марки продават големи амбициозни продукти. Какво търси вашият идеален клиент?
  • Ценности и интереси. Как идеалният ви клиент прекарва почивните си дни? Какви каузи поддържа? Например, ако продавате бамбукови четки за зъби без пластмаса, клиентската ви база вероятно ще се интересува от природата и устойчиви продукти.
  • Дейности. Помислете за поведението на потенциалните ви последователи в социалните медии. Ще споделят ли генерирано от потребителите съдържание и ще ви препоръчат ли на своите приятели? Искат ли просто лесно пазаруване? Цялата тази информация ще ви е необходима, за да приспособите своя профил и съдържание в Instagram към вашия идеален клиент.

Тук обаче имаме едно важно предупреждение – не можете да изградите образа на идеалния клиент въз основа на това, което мислите, че знаете за своите последователи. Ако разчитате на собствените си предположения, рискувате да създадете идеален последовател, който е изграден от куп предразсъдъци. Това е често срещана грешка в маркетинговите стратегии. 

Вместо това се стремете да създадете образ на идеалните последователи, които са основани на реалността. Ето няколко начина от къде да получите тази информация:

  • Използвайте Instagram Insights, за да научите повече за демографията на последователите си и времената на по-висока активност. Разделът Аудитория в Instagram Insights ви дава информация за пола, местоположението и възрастовия диапазон на вашите последователи.
  • Вземете произволна извадка от последователи и превъртете през страниците, които следват. Обърнете внимание на техните интереси, стил на съдържание и честота на публикуване. Уверете се, че сте избрали лични акаунти, а не бизнес страници.
  • Сравнете констатациите си до момента с каквато и да е информация относно реалните ви клиенти. Има ли припокриване? Има ли типове клиенти, които не са представени във вашия Instagram?
  • Говорете с колеги, ориентирани към клиентите, за хората, с които се срещат всеки ден. Коя е вашата най-голяма категория клиенти? Кой тип клиент харчи най-много пари?

Бъдете готови за изненади. Може да откриете, че имате основна група последователи в Instagram, които напълно сте пропуснали. И ако правите това правилно, определено трябва да излезете с повече от един тип идеални последователи..

След като имате няколко типа последователи за работа, можете да започнете да изграждате стратегия за Instagram около тях. Не забравяйте обаче да преглеждате тези персони редовно – поне веднъж годишно.

2. Използвайте интересите на последователите си в Instagram, за да увеличите органично вашия обхват.

Време е да се съсредоточите върху ценностите и интересите, които сте определили за своите последователи в Instagram. Има няколко начина за използване на тази информация:

  • Създайте стил и съдържание, които се харесват на вашите последователи.
  • Партнирайте си с брандове, които се харесват на вашите последователи. Например, местен ресторант може да привлече нови последователи, като се обедини с местното кино за специална оферта.
  • Използвайте хаштагове, с които вашата аудитория си взаимодейства.

Както вече знаете, хаштаговете са важна част от видимостта в Instagram както за публикации, така и за истории. Хората използват хаштагове, за да търсят страници и съдържание, да намират общности.

Трябва да сте разумни по отношение на начина, по който използвате хаштагове, за да разширите обхвата си. Избягвате най-популярните хаштагове – шансовете да проработят са минимални, съдържанието ви просто ще се загуби в шума на всички останали публикации.

Ако можете да идентифицирате силно специфични, нишови хаштагове, които съответстват на тези, които вашите последователи използват, ще видите много по-голямо въздействие. Например, хаштаговете, които включват конкретно местоположение, ще достигнат до по-целенасочена аудитория. Бързото търсене на ключови термини в Instagram ще ви помогне да намерите повече нишови хаштагове, както и ще ви даде представа колко популярни са те.

Instagram ви предлага опцията да следвате хаштагове във фийда си, което улеснява достигането до нови последователи чрез конкретни хаштагове.

3. Съгласувайте стратегията си за съдържание в Instagram с интересите на вашите последователи

След като сте придобили някои нови последователи в Instagram, трябва да създадете съдържание, което да им харесва. Това съдържание също ще помогне да привлечете още повече нови последователи.

Но, както видяхме, може да имате повече от една последователска персона. Затова трябва да създадете съдържание, което да привлича всички различни аспекти на вашата аудитория – без да губите идентичността на марката си.

Един от начините да направите това е да се съсредоточите върху различни канали за различни персони на последователи. Акаунтът в Sephora Instagram е чудесен пример за това как да направите това.

Sephora е основен търговец на козметика. Те са в Instagram от 2012 г. и са натрупали над 20 милиона последователи. Този успех отчасти се дължи на това как те използват различни видове публикации в Instagram, за да достигнат до различни хора.

Публикациите в основната им емисия се фокусират върху най-популярните им продукти като грижа за кожата, фон дьо тен и сенки за очи. Те се отличават с разнообразна гама от възрасти и лица и също се смесват с някои образователни публикации.

Когато наскоро пуснаха нова линия парфюми, наречена Do Not Drink, те искаха да достигнат различен профил на последователи: по-млади последователи, които може би са по-малко запознати с продукта и използват Instagram по различен начин. Този тип последователи е по-вероятно да се съсредоточи върху използването на Story, отколкото публикации във фийда.

Въпреки че бюджетът ви може да не е толкова голям като този на Sephora, все пак можете да мислите креативно как да достигнете до избраната от вас аудитория. 

Задайте си тези въпроси:

В какъв формат обикновено публикуват последователите ви? 

Фокусират ли се върху снимки или видеоклипове, предаване на живо или публикации във фийда?

С какъв тип публикация е най-вероятно да си взаимодействат? 

Какъв стил предпочитат?

4. Изграждане на връзки с конкурентни профили

Точно като хаштаговете, намирането и следването на правилния вид профили в Instagram също може да ви помогне да достигнете до целевата си аудитория. Нещо повече, тези профили могат да се превърнат в ценен източник на вдъхновение и партньорства.

Започнете, като потърсите:

  • Местни компании. Ако местоположението има значение за вашата марка – например, ако имате локация или вашите клиенти се групират в определен район – струва си да следвате бизнеси в близост до вас. Не е необходимо те да имат отношение към вашата индустрия или демографски данни на клиентите; най-важното е да изградите локални връзки.
  • Конкуренти в бранша. Да, трябва да следвате конкурентите си. И не само защото е добра идея да следите социалната им стратегия. Вече знаете, че имате един и същ целеви клиент, така че защо да не следвате конкурентите си и да насърчите алгоритъма на Instagram да ви препоръча на техните  последователи?
  • Допълващи ви марки. Ако продавате ботуши, трябва да следвате марки, които продават дъждобрани. Ако провеждате уроци по йога, следвайте марки, които правят йога постелки. Помислете за нуждите и интересите на последователите си и отидете там, където те водят.

Instagram ви дава информация кои профили вече са популярни сред последователите ви. Следването на тези марки ще ви даде полезна информация и ще укрепи позициите ви с алгоритъма на Instagram. 

Добре е да бъдете още по-инициативни. Ако една от тези страници публикува нещо, което изглежда особено подходящо за вашите последователи, прегледайте списъка с харесвания и коментари. Следвайте всички хора, които може да се интересуват от вашата марка. Препоръчваме обаче да правите това само за публични профили. Ако някой е задал личния си профил като частен, той може да не оцени, че е последван от някой бранд.

  • Следвайте стратегически „Предложени за вас“

Всеки път, когато последвате нов акаунт, Instagram сервира въртележка с препоръчани акаунти. Лесно е да придобиете навика да отхвърлите тези предложения, но това е грешка. Това е един от най-полезните инструменти, които Instagram предлага, за да привлечете правилния тип последователи.

На първо място, тези предложения улесняват изпълнението на тактиките, препоръчани в тази статия: Оценете интересите на последователите си и следвайте конкурентите и съответните марки. Второ, колкото повече се вграждате в мрежата от страници и профили около идеалните си последователи, толкова по-вероятно е Instagram да ви препоръча.

5. Партньорства  с микроинфлуенсъри в Instagram

Следването на влиятелни лица, ученето от тяхното съдържание и изграждането на взаимоотношения с тях също може да ви помогне да намерите вашата аудитория.

Въпреки това, както при хаштаговете, често е по-добре да избягвате наистина големите имена. Те не само са скъпи, но и аудиторията им е толкова голяма, че е трудно да отсеете вида последователи, които искате. Вместо това опитайте да потърсите микроинфлуенсъри, които са подходящи за вашето местоположение или демографски данни на клиентите.

Кой от тези акаунти е по-полезен за малкия бизнес – глобалният акаунт с 2 милиона последователи или акаунтът със силна местна идентичност и няколкостотин последователи?

Не е задължително да мислите за подаряване на продукти или кодове за отстъпки. Вашата цел е да създадете връзка с този акаунт: следвайте ги, харесвайте техните публикации и отговаряйте на техните истории и въпроси. Това ще ви направи по-видими за инфлуенсъра и техните последователи – с други думи, вашата целева аудитория.

Тази тактика може да звучи просто, но работи. Почти всички в социалните медии търсят отговори. Така че отзивчивостта ще ви накара да се откроите от огромното количество марки.

6. Коригирайте графикът си на публикуване според  промените в активността на вашите последователи

Алгоритъмът на Instagram дава приоритет на новото съдържание. Това означава две неща за вашата стратегия в Instagram:

  • Вашият акаунт ще се развива органично добре, когато публикувате често, поне веднъж на ден. Можете да увеличите обхвата на публикациите си, като се уверите, че публикациите ви са там, точно когато последователите ви отварят приложението.
  • Различните хора използват Instagram по различно време на деня. Работещите родители с малки деца са най-активни в приложението между 18:00 и 21:00, защото тогава най-накрая са свободни за почивка. Предприемачите с ужасяващо натоварени графици често твърдят, че първо проверяват социалните си мрежи сутрин, а след това ги игнорират през останалата част от деня. Можете да разберете кои дни и часове вашите последователи са най-активни чрез Instagram Insights. Имайте предвид обаче, че тази информация може да се промени с течение на времето, тъй като привличате повече от правилните за вас последователи. Редовно проверявайте дали оптималното ви време за публикация се е променило.

Съвет: Пускайте случайната публикация, която е напълно извън графика ви. Това често може да ви изненада и понякога показва добро време за публикуване, което не сте включили в графика си.

Заключение

Привличането на правилните последователи в Instagram се свежда до три ключови момента:

Опознайте последователите си и имитирайте техните интереси.

Създайте съдържание, което да се хареса на вашите идеални последователи.

Бъдете отзивчиви към последователи и предложения, които ви дава алгоритъмът на Instagram.

Не забравяйте, че стратегията ви за привличане на правилните последователи в Instagram може да се промени с течение на времето. Можете да изграждате нови персони на последователи, да изследвате нови формати на съдържанието или да опитате различни графици за публикуване. Освен това ще ви е необходима стратегия, за да възпитавате качествените последователи, които сте придобили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *